ΟΔΟΣ ΠΑΠΑΦΗ.ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 500 ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΑ 48 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΑ 20 ΚΛΕΙΣΤΑ.

Τραγική εικόνα στην γνωστή οδό της κάτω Τούμπας στην Θεσσαλονίκη.

Σχετική εικόνα
Η Τούμπα αποτελεί μια διευρυμένη οικιστική περιοχή της πόλης της Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει δύο μεγάλους συνοικισμούς, την Ἁνω Τούμπα και την Κάτω Τούμπα. Δημιουργήθηκε από Μικρασιάτες και Ανατολικοθρακιώτες πρόσφυγες. Αποτελεί μια από τις πιο γνωστές περιοχές της πόλης της Θεσσαλονίκης λόγω του σημαντικού αρχαιολογικού της χώρου στο λόφο της Τούμπας αλλά και της έδρας του ιστορικού αθλητικού συλλόγου «ΠΑΟΚ». Ο ΠΑΟΚ (Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών) αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους ελληνικούς αθλητικούς συλλόγους. Ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1926 από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες οι οποίοι ανήκαν στον Αθλητικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Ερμής». Ο Ερμής ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1875 και αποτέλεσε τον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό σύλλογο που ιδρύθηκε στην τουρκική επικράτεια.
Η κεντρική πλατεία της Τούμπας, είναι η πλατεία Μικρασιατικού και Θρακικού Ελληνισμού και βρίσκεται στην Άνω Τούμπα. Στο χώρο γύρω από την πλατεία βρίσκονται οι σημαντικότερες αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές της περιοχής, όπως το γήπεδο της Τούμπας, το Πολιτιστικό Κέντρο και το Κολυμβητήριο, καθώς και η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Στην Κάτω Τούμπα, επί των οδών Παλιγγενεσίας και Αρτάκης χτίστηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες ο Ιερός Ναός Αγίου Θεράποντος σε ανάμνηση του Προσκυνήματος του Αγίου Θεράποντα που βρισκόταν στο Μπουνάρμπασι της Σμύρνης.
Στα όρια της Τούμπας με την περιοχή της Πυλαίας βρίσκονται και τα Κωνσταντινουπολίτικα, συνοικισμός του οποίου η ονομασία προέρχεται από την πόλη της Κωνσταντινούπολης. Συγκεκριμένα η συνοικία αναπτύχθηκε μετά τη χορήγηση κλήρων σε Έλληνες Κωνσταντινουπολίτες και την ίδρυση του οικοδομικού συνεταιρισμού «Η Κωνσταντινούπολις» το 1961. Κατά τη δεκαετία του 1980 άρχισε η συστηματική ανοικοδόμηση της περιοχής. Τα περισσότερα οδωνύμια είναι αφιερωμένα σε μεγάλες προσωπικότητες της Μικράς Ασίας (Δημήτρης Γληνός, Γιώργος Σεφέρης) και της Θράκης (Δημόκριτος, Δόμνα Βισβίζη, Κώστας Βάρναλης, Αλέξανδρος Συμεωνίδης).
Στην κάτω Τούμπα βρίσκεται η οδός Παπάφη.
Η οδός πήρε το όνομά της από τον Θεσσαλονικιό επιχειρηματία Ιωάννη Παπάφη, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στη Μάλτα και ενίσχυσε πολλές φορές τη γενέτειρά του. Με δικό του κληροδότημα ιδρύθηκε το Παπάφειο ορφανοτροφείο, προσφέροντας τεράστιο κοινωνικό έργο στην πόλη. Το κτίριο με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική εγκαινιάστηκε το 1903 και αποτελεί σημείο κατατεθέν για τη Θεσσαλονίκη.
Η Παπάφη είναι επίσης γνωστή για το κλωστοϋφαντουργικό συγκρότημα της ΥΦΑΝΕΤ, το οποίο βρίσκεται στο ρέμα της Τριανδρίας. Το εργοστάσιο κτίστηκε περίπου το 1908 και για πολλά χρόνια παρήγαγε μάλλινα υφάσματα και άλλα είδη ιματισμού. Το 1951 μια πυρκαγιά κατάστρεψε μεγάλο μέρος του εργοστασίου και των εμπορευμάτων και το 1964 έκλεισε οριστικά.
Η οδός που κάποτε έσφυζε από ζωή πλέον έχει καταντήσει έρημο τοπίο.Σε απόσταση 500  μέτρων (από την οδό Μπότσαρη ως την οδό Κλεάνθους υπάρχουν δεξιά και αριστερά περίπου 45-50 καταστήματα.Τα 20 είναι άδεια ενώ στα υπόλοιπα οι ιδιοκτήτες τους απλά περιμένουν απεγνωσμένα να φανεί κάποιος πελάτης.
Αυτή η εικόνα λίγο πολύ υπάρχει στους περισσότερους δρόμους σε συνοικίες σε όλη την χώρα και δείχνει ακριβώς και τα χάλια της ελληνικής οικονομίας.Είναι πραγματικά εξοργιστικό λοιπόν να ακούει κανείς κάθε λίγο τους κυβερνώντες να υποστηρίζουν ότι έφτασε η ώρα της εξόδου από την κρίση και ότι όλα πάνε θετικά.
Η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την παρουσία των πολυεθνικών έχουν γονατίσει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και έχουν φέρει εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες σε απόγνωση.Καλό θα ήταν τα στελέχη της πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης να αφήσουν λοιπόν τις ανόητες δηλώσεις που εξοργίζουν περισσότερο τον λαό και να κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν πραγματικά τους πολίτες που για μια ακόμη φορά αισθάνονται προδομένοι από την κυβέρνησή τους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.

Πράκτορας της MI5 Εγώ σκότωσα την Νταιάνα

ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ 5ΧΡΟΝΗ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΠΙΑ.