ΓΑΛΛΙΑ.Η ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Ο ισλαμικός εξτρεμισμός αλλάζει τον τρόπο ζωής των Γάλλων.

Ένα άρθρο του Νολάν Πέτερσον.
Η ισλαμική τρομοκρατική απειλή έχει γίνει μια ζοφερή, μόνιμη προσθήκη στη γαλλική ζωή.
Την περασμένη Κυριακή, υπήρξε ακόμη μια θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στο γαλλικό έδαφος. Βγάζοντας ένα μαχαίρι, ένας Τυνήσιος σκότωσε δύο γυναίκες ηλικίας 20 ετών, που ήταν ξαδέλφια, έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό στη Μασσαλία, μια γαλλική πόλη με λιμάνι στη Μεσόγειο.
Ο δράστης, ο 29χρονος Αχμέντ Χανάτσι, φώναξε φανερά "Αλλάχου Ακμπάρ"  πριν δολοφονήσει τα δύο νεαρά ξαδέλφια. Το ισλαμικό κράτος, επίσης γνωστό ως ISIS, αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση. Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν την επίθεση ως πράξη τρομοκρατίας και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την επίθεση ως "βάρβαρη πράξη".
"Η τρομοκρατική απειλή στην Ευρώπη είναι έντονη και, δυστυχώς, είναι πλέον μια καθημερινή πραγματικότητα σε ολόκληρη την ήπειρο", δήλωσε στην The Daily Signal ο Ρόμπιν Σίκοξ, μέλος του Ιδρύματος Κληρονομιάς της Μάργκαρετ Θάτσερ.
"Η Γαλλία πάσχει περισσότερο," είπε ο Simcox. "Έχει υποστεί περισσότερες επιθέσεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη".
Από τον Ιανουάριο του 2015, ισλαμικές τρομοκρατικές επιθέσεις σκότωσαν 241 άτομα στη Γαλλία. Και από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, Γάλλοι αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν καταγράψει 12 ξεχωριστά τρομοκρατικά επεισόδια.
"Είμαστε ακόμα σε κατάσταση πολέμου", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, κ. Gerard Collomb, σε συνέντευξή του στη Γαλλία στο Inter radio την Τρίτη. 
Η οργάνωση ασφάλειας της Γαλλίας βρίσκεται σε εγρήγορση, αφού ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, François Hollande, κύρηξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού το 2015, στις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.
Η ζωή στη Γαλλία έχει αλλάξει υπό την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τόσο με εμφανείς όσο και με λεπτούς τρόπους. Είχατε τη δυνατότητα να περπατήσετε κατευθείαν σε ορόσημα όπως ο καθεδρικός ναός Notre-Dame, η Βασιλική του Sacré-Cœur ή το Musée d'Orsay χωρίς να περιμένετε στη σειρά. Τώρα  οι τουρίστες περιμένουν ώρες για να περάσουν από ελέγχους ασφαλείας.
Την Παρασκευή το πρωί, οι εργαζόμενοι που μετέφεραν οικοδομικά υλικά έριξαν μια ξύλινη παλέτα στο πεζοδρόμιο κοντά στο καφέ Les Deux Magots στην περιοχή Saint-Germain-des-Prés του Παρισιού - ένα γνωστό στέκι του Ernest Hemingway. Υπήρξε ένας δυνατός κρότος όταν η παλέτα χτύπησε το πεζοδρόμιο. Πολλοί από τους κοντινούς πεζούς έπεσαν στο έδαφος και με αγωνιώδη βλέμματα κοιτούσαν γύρω, αντιδρώντας έτσι από  ένστικτο, όπως κάποιος θα έκανε στο άκουσμα μιας πραγματικής έκρηξης.
"Η κύρια εκτίμησή μου είναι ότι οι Γάλλοι σίγουρα δεν είναι εξοικειωμένοι με την τρομοκρατία. δεν μπορούν και δεν πρέπει να είναι ", δήλωσε στην The Daily Signal ο Nicolas Tenzer, ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας Πολιτικής Απόφασης, think tank που εδρεύει στο Παρίσι.
Ωστόσο, ο Tenzer πρόσθεσε για την τρομοκρατική απειλή,ότι ο γαλλικός λαός "θα πρέπει να ζήσει μαζί της κατά τα επόμενα χρόνια ή δεκαετίες".
Οι πιο έντονες υπενθυμίσεις της τρομοκρατικής απειλής είναι οι πανταχού παρούσες ομάδες Γάλλων στρατιωτών με οπλισμένα αυτόματα κατά την περιπολία τους μπροστά σε μέρη όπως ο καθεδρικός ναός της Notre-Dame, μέσω των τερματικών σταθμών του αεροδρομίου Charles de Gaulle ή Πύργος του Άιφελ.
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Ιλ Ντε Φρανς του Ιανουαρίου του 2015, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 17 άνθρωποι, οι Γάλλοι στρατιώτες διεξήγαγαν περιπολίες όπως αυτές στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinelle - της πρώτης εγχώριας ειρηνευτικής αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων.
Περίπου 7.000 άνδρες εξακολουθούν να αναπτύσσονται επί του παρόντος για να υπερασπιστούν πιθανούς τρομοκρατικούς στόχους, όπως σημαντικούς τουριστικούς και θρησκευτικούς χώρους, καθώς και κόμβους μεταφορών. Η επιχείρηση ενσωματώθηκε αργότερα στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Νοεμβρίου του 2015.
"Οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι πολλές και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης -ιδίως η παρουσία ένοπλων στρατιωτών στους δρόμους- φαινόταν να καθησυχάζει τους Γάλλους πολίτες", δήλωσε ο Marcel Van Herpen- διευθυντής του Ιδρύματος Cicero, ολλανδικού think tank που ειδικεύεται στις ευρωπαϊκές υποθέσεις - στο The Daily Signal.
Για τη Γαλλία, η επιδείνωση της τρομοκρατίας επεκτείνεται πέραν των ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας και των συμπτωμάτων της συνήθης ανησυχίας των πολιτών της. Η Γαλλία βρίσκεται πλέον σε τροχιά να κατοχυρώσει στη νομοθεσία της πολλά από τα έκτακτα μέτρα καταπολέμησης της τρομοκρατίας που τέθηκαν σε εφαρμογή στο πλαίσιο της εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης του 2015.
Υπό την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το προσωπικό επιβολής του νόμου έχει εξουσιοδοτηθεί να διενεργεί συλλήψεις, επιδρομές και επιτηρήσεις. Είχαν επίσης τη εντολή να κλείσουν τα τζαμιά που υποπτεύονται ότι εξαπλώνονται εξτρεμιστικές ιδεολογίες.
Αντανακλώντας μια υπόσχεση από την πλατφόρμα εκστρατείας του, στις 3 Ιουλίου ο Macron, ο γάλλος πρόεδρος, ζήτησε την άρση της εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Ο Macron δήλωσε ότι τα μέτρα έκτακτης ανάγκης - τα οποία ανανεώθηκαν πέντε φορές από τον Νοέμβριο του 2015 - αντιβαίνουν στις γενικές δημοκρατικές αρχές της Γαλλίας. Ο Macron ζήτησε την κατάργηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις αρχές Νοεμβρίου και την αντικατάστασή της από έναν νέο νόμο κατά της τρομοκρατίας.
Την Τρίτη, η γαλλική εθνοσυνέλευση ψήφισε τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο με  415 ψήφους υπέρ, 127 ψήφους κατά και 19 αποχές. Η γαλλική Γερουσία ενέκρινε μια παραλλαγή του μέτρου τον Ιούλιο. Οι νομοθέτες αναμένεται να εκπονήσουν κοινό κείμενο έως τα μέσα Οκτωβρίου. Μέχρι τις 1 Νοεμβρίου η νέα νομοθεσία θα αντικαταστήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο.
Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης ήταν πάντοτε προσωρινά. Ωστόσο, η ώθηση του Macron για την άρση της εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την αντικατάστασή της με τη νομοθεσία δεν είναι ένα μήνυμα που αντιλαμβάνεται ότι η τρομοκρατική απειλή έχει μειωθεί. Στην πραγματικότητα, το νομοσχέδιο του Macron για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ενσωματώνει στο νόμο πολλά από τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα από την εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης -συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, αδικαιολόγητων επιδρομών και επιχειρήσεων επιτήρησης.
Οι υποστηρικτές του νέου αντιτρομοκρατικού νομοσχεδίου λένε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο- και θα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα - έτσι οι νόμοι του έθνους πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Γάλλων υποστηρίζει μια τέτοια σκέψη.
Μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Le Figaro ανέφερε ότι το 57% των ερωτηθέντων υποστήριξε τη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία.
"Θα υποστήριζα ότι η γαλλική κοινωνία έχει δείξει μια αξιοσημείωτη ανοχή λαμβάνοντας υπόψη τα τραύματα των τελευταίων ετών", δήλωσε ο Simcox, μέλος του Ιδρύματος Κληρονομιάς.
"Φυσικά, θέλουν να γίνουν περισσότερα για να βελτιωθεί η ασφάλεια", πρόσθεσε ο Simcox. "Δεν είναι λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι μια δημοσκόπηση στο Le Figaro την περασμένη εβδομάδα έδειξε 57 τοις εκατό των ανθρώπων για την υποστήριξη αυτού του νέου νόμου."
Άλλοι ειδικοί λένε ότι για τον μέσο Γάλλο πολίτη τα περισσότερα από τα αμφιλεγόμενα μέτρα αντιτρομοκρατίας στο νέο νομοσχέδιο είναι άγνωστα.
"Νομίζω ότι στη Γαλλία το κοινό είναι μάλλον αδιάφορο όσον αφορά τις λεπτομέρειες του νέου νόμου", δήλωσε ο Van Herpen. "Είναι μάλλον τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και η πολιτική τάξη που έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι δεν μπορεί κανείς να καταστήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μόνιμη».
Ωστόσο, η προτεινόμενη νομοθεσία κατακρίνεται από ορισμένες πλευρές εν μέσω ισχυρισμών ότι εισάγει διακρίσεις έναντι των Γάλλων μουσουλμάνων και αντίθετα με τις γαλλικές δημοκρατικές αξίες.
"Αντί να τελειώσει πραγματικά η 19μηνη προσωρινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Γαλλίας, η κυβέρνηση κάνει μερικές από τις εκτεταμένες εξουσίες της μόνιμες, αλλά με ελάχιστη αποτελεσματική δικαστική εποπτεία", δήλωσε ο Kartik Raj, ερευνητής της Δυτικής Ευρώπης στο Human Rights Watch.
"Το πρόβλημα με το νέο νόμο είναι ότι καθιστά ορισμένους κανονισμούς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μόνιμους", δήλωσε ο Van Herpen. "Υπάρχει επίσης το γεγονός ότι ο μουσουλμανικός πληθυσμός μπορεί να θεωρηθεί ο ίδιος  στόχος του νέου νόμου".
Την Κυριακή, παριζιάνοι αξιωματούχοι απαγόρευσαν την κυκλοφορία αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης ως μέρος μιας ημέρας χωρίς αυτοκίνητα. Οι αξιωματούχοι της πόλης χαιρέτισαν την εκδήλωση ως μια ευκαιρία για τη μείωση της ρύπανσης και του θορύβου των οχημάτων.
Ως μέρος της ημέρας χωρίς αυτοκίνητα,απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στην Avenue des Champs Élysées . Μεταλλικά οδοφράγματα υπήρχαν και στα δύο άκρα του δρόμου, όπου οι αστυνομικοί έψαχναν τις τσάντες των πεζών. Οι καλλιτέχνες του δρόμου έπαιξαν για τα πλήθη των περαστικών που περπατούσαν κατά μήκος του λιθόστρωτου δρόμου, ο οποίος, όταν δεν χρησιμοποιείται για κυκλοφορία αυτοκινήτων, προορίζεται συνήθως για στρατιωτικές παρελάσεις.
Σε αυτή τη γκρίζα, βροχερή μέρα στο Παρίσι, δεν υπήρξε βία. Η παρουσία των στρατιωτών δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα καθησυχαστικό σύμβολο ασφάλειας στα συγκεντρωμένα πλήθη.
Εν τω μεταξύ, 480 μίλια νότια του Παρισιού, οι Γάλλοι στρατιώτες που περιπολούν τον σιδηροδρομικό σταθμό της Μασσαλίας στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinelle πυροβόλησαν τον νεαρό Hanachi, τον επιτιθέμενο με μαχαίρι δολοφόνο, αφού δολοφόνησε δύο νεαρές γυναίκες.
"Χαίρομαι τους στρατιώτες της επιχείρησης Sentinelle και τις αστυνομικές δυνάμεις που αντέδρασαν με εξαιρετική ηρεμία και αποτελεσματικότητα", δήλωσε ο Macron σε απάντηση της επίθεσης στη Μασσαλία.
Η επιχείρηση Sentinelle έχει υποστεί κριτική στον γαλλικό Τύπο για τη χρησιμότητά της. Ωστόσο, πολλοί Γάλλοι αξιωματούχοι επεσήμαναν την επίθεση της Κυριακής στη Μασσαλία ως απόδειξη ότι η έκτακτη εγχώρια ανάπτυξη των γαλλικών στρατευμάτων εξακολουθεί να είναι απαραίτητη, παρά την πίεση για τους στρατιωτικούς πόρους και το εργατικό δυναμικό. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτικά, η επιχείρηση Sentinelle δεν θα τελειώσει όταν τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος κατά της τρομοκρατίας, όπως φαίνεται όπως θα γίνει την 1η Νοεμβρίου.
"Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι τα μέτρα δεν είναι μόνιμα, αλλά είναι προσωρινά", δήλωσε ο Van Herpen, αναφερόμενος στη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Γαλλίας. "Αλλά," πρόσθεσε, "όπως είπε ο Γκαίτε:« Είναι το προσωρινό που τελικά γίνεται μόνιμο ».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.

Πράκτορας της MI5 Εγώ σκότωσα την Νταιάνα

ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ 5ΧΡΟΝΗ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΠΙΑ.