ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.

Κέντρα υγείας κλείνουν επειδή δεν υπάρχουν καύσιμα για τις γεννήτριες.

Αποτέλεσμα εικόνας για λωριδα της γαζας φωτο

Αποτέλεσμα εικόνας για λωριδα της γαζας φωτο

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Λωρίδα της Γάζας είναι στο χείλος της ολικής κατάρρευσης και χρειάζεται επείγουσα δράση από τη διεθνή κοινότητα για να επιβιώσει από την τρέχουσα κρίση, προειδοποίησε η ιατρική φιλανθρωπική βοήθεια για τους Παλαιστινίους (MAP) την Τρίτη.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) απήυθυνε έκκληση για χρηματοδότηση, προειδοποιώντας ότι η Γάζα βρίσκεται στο "χείλος της καταστροφής", με τα αποθέματα καυσίμων έκτακτης ανάγκης να είναι σε θέση να διατηρήσουν κρίσιμες υπηρεσίες υγείας, υδάτων και αποχέτευσης μόλις για δέκα ημέρες.
Ο αποκλεισμός του θύλακα από το Ισραήλ έχει οδηγήσει σε χρόνιες ελλείψεις ενέργειας και φαρμάκων και ο αυστηρότερος περιορισμός των αδειών εξόδου για τους κατοίκους που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη έξω από το έδαφος της Γάζας θέτει κρίσιμους κινδύνους για την υγεία.

Οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας επιδεινώθηκαν περαιτέρω από τις περικοπές ηλεκτρικού ρεύματος που επέβαλε η Παλαιστινιακή αρχή τον Ιούνιο του 2017. Η φιλανθρωπική οργάνωση ανέφερε ότι 19 κέντρα υγείας στο θύλακα έχουν αναγκαστεί να κλείσουν καθώς δεν θα μπορούσαν πλέον να τρέξουν τις γεννήτριες έκτακτης ανάγκης . Αυτές οι γεννήτριες ήταν το μόνο μέσο για να υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια για περισσότερο από τέσσερις ώρες την ημέρα, κάτι που έχει γίνει ο κανόνας για τα νοικοκυριά της Γάζας.

Στα κλειστά ιδρύματα περιλαμβάνονται οι βασικές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης του Υπουργείου Υγείας, όπως το νοσοκομείο Beit Hanoun, το νοσοκομείο Al Durra και το νοσοκομείο ψυχικής υγείας στη Γάζα, ενώ και πολλά άλλα βρίσκονται στο χείλος του κλεισίματος αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση.
Τα νοσοκομεία που λειτουργούν από τις ΜΚΟ στη βόρεια Γάζα βρίσκονται πλέον υπό πίεση καθώς αντιμετωπίζουν αυξημένη ζήτηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του OCHA, το 2018 απαιτούνται τουλάχιστον 6,5 εκατομμύρια δολάρια για την παροχή αρκετών καυσίμων έκτακτης ανάγκης για την αποτροπή της κατάρρευσης των υπηρεσιών και την λειτουργία μονάδων εντατικής θεραπείας, χειρουργείων, καθώς και διαγνωστικών υπηρεσιών MRI, CT και ακτίνων Χ, .

Οι ιατρικές υπηρεσίες στη Γάζα έχουν επίσης καταστραφεί από σοβαρή έλλειψη φαρμάκων και βασικού εξοπλισμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι τον Ιανουάριο το 40% όλων των βασικών φαρμάκων εξαντλήθηκε εξ ολοκλήρου, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στα τμήματα έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει επίσης διαθέσιμη ποσότητα λιγότερο από ένα μήνα για το 26% των ιατρικών αναλώσιμων όπως οι σύριγγες και τα επιθέματα πληγής, σύμφωνα με το MAP.

Οι ρυθμοί έγκρισης των αδειών από ισραηλινές αρχές για τους παλαιστίνιους ασθενείς που χρειάζονται έξοδο για ιατρική περίθαλψη εκτός της Γάζας έφθασαν τα χαμηλότερα επίπεδα το περασμένο έτος από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 2006.

Συνολικά μόνο το 54,5% των αδειών εξόδου από τη Γάζα εγκρίθηκαν, χωρίς ενδείξεις χαλάρωσης το 2018.

Ο Δρ Andy Ferguson, διευθυντής προγραμμάτων του MAP, μίλησε στο The New Arab : "Είμαι σε τακτική επαφή με τη μόνιμη ομάδα της MAP στη Γάζα και είναι σαφές από αυτούς ότι η κατάσταση είναι τρομερή αυτή τη στιγμή.

Οι μειωμένοι πόροι στη Γάζα επηρεάζουν όλες τις υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και των κρίσιμων δήλωσε ο Δρ Andy Ferguson.

"Τώρα, η κατάσταση των μωρών που νοσηλεύονται είναι εξαιρετικά επισφαλής και η ΠΟΥ έχει εντοπίσει 113 νεογέννητα μωρά σε μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών,η ζωή των οποίων απειλείται άμεσα από έλλειψη καυσίμων. Επιπλέον, υπάρχει ένας γενικός φόβος μεταξύ των ανθρώπων στη Γάζα ότι κατευθύνονται προς άλλη μια σύγκρουση. "

Ο Δρ Andy Ferguson πρόσθεσε ότι το σύστημα υγείας της Γάζας «απλά δεν έχει τους πόρους για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ξαφνική εισροή θυμάτων από μια στρατιωτική επίθεση όπως είδαμε το 2014».


Ο κ. Aimee Shalan, Διευθύνων Σύμβουλος της MAP, δήλωσε: "Η ταχεία κατάρρευση του συστήματος υγείας στη Γάζα είναι μια ανθρωπογενής κρίση και θα μπορούσε να αντιστραφεί μέσω της διεθνούς ανθρωπιστικής χρηματοδότησης και της πολιτικής δράσης
Το MAP κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να παράσχουν επείγουσα χρηματοδότηση για να ανακουφίσουν τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση, καθώς και βιώσιμες μακροπρόθεσμες λύσεις για να τερματιστεί η πολιορκία της Γάζας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.

Πράκτορας της MI5 Εγώ σκότωσα την Νταιάνα

ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ 5ΧΡΟΝΗ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΠΙΑ.