ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΚΑΙΣΙΟ 100 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ.


Το ραδιενεργό υλικό βρέθηκε στην άμμο και στα υπόγεια ύδατα.

Στη μελέτη, η ομάδα συγκέντρωσε δείγματα από οκτώ παραλίες σε απόσταση 60 μιλίων από το πυρηνικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Fukushima Dai-ichi μεταξύ 2013 και 2016. Οι ερευνητές εισήγαγαν σωλήνες μήκους 3 έως 7 ποδιών στην άμμο και αντλούν τα υπόγεια υπόγεια ύδατα

Στη μελέτη, η ομάδα συγκέντρωσε δείγματα από οκτώ παραλίες σε απόσταση 60 μιλίων από το πυρηνικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Fukushima Dai-ichi μεταξύ 2013 και 2016. Οι ερευνητές εισήγαγαν σωλήνες μήκους 3 έως 7 ποδιών στην άμμο και αντλούν τα υπόγεια ύδατα


Έχουν περάσει έξι χρόνια από τη στιγμή που ένας τεράστιος σεισμός, που ακολούθησε ένα τσουνάμι 50 ποδών, έπεσε στην βορειοανατολική ακτή της Ιαπωνίας , με αποτέλεσμα ένα από τα χειρότερα πυρηνικά ατυχήματα στην ιστορία.
Όμως, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τώρα μια «νέα και απρόβλεπτη» πηγή ραδιενεργών αποβλήτων που έμεινε πίσω από την καταστροφή της Φουκουσίμα.
Νέα έρευνα έχει εντοπίσει ραδιενεργό υλικό από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε άμμο και υφάλμυρα νερά μέχρι και 60 μίλια μακριά .
Ενώ τα ραδιενεργά απόβλητα που ανακαλύφθηκαν στη νέα μελέτη δεν θεωρούνται ανησυχητικά για την υγεία, το εύρημα επισημαίνει μια άλλη απροσδόκητη συνέπεια της πυρηνικής κατάρρευσης μακριά από τον τόπο της ίδιας της καταστροφής.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα επίπεδα στα υπόγεια ύδατα ήταν περίπου 10 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα στο θαλασσινό νερό στο λιμάνι γύρω από την ίδια τη Φουκουσίμα.
Και, τα επίπεδα του ραδιενεργού υλικού σε πάνω από 3 πόδια βάθος στην άμμο ήταν υψηλότερα από εκείνα στα ιζήματα ανοικτής θάλασσας.
Στη μελέτη, η ομάδα συγκέντρωσε δείγματα από οκτώ παραλίες εντός 60 μιλίων από το πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima Dai-ichi μεταξύ 2013 και 2016.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ωκεανογραφικού Ιδρύματος Woods Hole και του Πανεπιστημίου Kanazawa, η άμμος λειτουργούσε σαν σφουγγάρι μετά από την καταστροφή του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής 2011, αφού τα υψηλά επίπεδα ραδιενεργού καίσιου137 μεταφέρθηκαν κατά μήκος των ακτών από τα ωκεάνια ρεύματα.
 Τα κύματα και οι παλίρροιες έφεραν το υλικό στο έδαφος, «κολλημένα» στις επιφάνειες των κόκκων άμμου.
Με την πάροδο του χρόνου, το ραδιενεργό καίσιο που συγκρατείται στην άμμο διοχετεύεται αργά στο νερό.
«Κανείς δεν είναι ούτε εκτεθειμένος σε αυτά τα νερά και έτσι η δημόσια υγεία δεν είναι η πρωταρχική ανησυχία εδώ», ανέφεραν οι επιστήμονες.
Όμως, «αυτή η νέα και απρόβλεπτη πορεία για την αποθήκευση και την απελευθέρωση ραδιονουκλεϊδίων στον ωκεανό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στη διαχείριση των παράκτιων περιοχών στις οποίες βρίσκονται πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής».
Οι ερευνητές βρήκαν το υλικό τόσο στην άμμο όσο και στο υφάλμυρο νερό - ένα μείγμα φρέσκων και αλμυρών υδάτων - κάτω από παραλίες μέχρι 60 μίλια μακριά από το πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima Dai-ichi.
«Κανείς δεν περίμενε ότι τα υψηλότερα επίπεδα καισίου στο νερό των ωκεανών σήμερα δεν θα βρεθούν στο λιμάνι του πυρηνικού σταθμού Fukushima Dai-ichi, αλλά στα υπόγεια ύδατα πολλά μίλια μακριά κάτω από την αμμουδιά της παραλίας», δήλωσε η Virginie Sanial της Woods Hole( Ωκεανογραφικό ίδρυμα).
Καθώς τα κύματα και οι παλίρροιες έφεραν το υλικό στο έδαφος, το έδιναν στις επιφάνειες των κόκκων άμμου.  Με την πάροδο του χρόνου, απορροφάται αργά στο νερό, καθώς η εισροή αλμυρού θαλασσινού νερού από τον ωκεανό επιτρέπει στο υφάλμυρο νερό να απελευθερώσει το καίσιο.  Αυτό απεικονίζεται παραπάνω
Τα κύματα και οι παλίρροιες έφεραν το υλικό στο έδαφος, «κολλημένα» στις επιφάνειες των κόκκων άμμου. Με την πάροδο του χρόνου, απορροφάται αργά στο νερό, καθώς η εισροή αλμυρού θαλασσινού νερού από τον ωκεανό επιτρέπει στο υφάλμυρο νερό να απελευθερώσει το καίσιο. Αυτό απεικονίζεται παραπάνωΤο αλάτι προκαλεί την απομάκρυνση του καισίου, εξηγούν οι ερευνητές.
Καθώς τα κύματα και οι παλίρροιες κατά τη διάρκεια των ετών έφεραν το αλμυρό θαλασσινό νερό από τον ωκεανό, το υφάλμυρο νερό ήταν τελικά σε θέση να απελευθερώσει το καίσιο από την άμμο.
Και, αυτό επιτρέπει να επιστρέψει στον ωκεανό.
«Είναι σαν η άμμος να ενήργησε ως« σφουγγάρι »που είχε μολυνθεί το 2011 και καθαρίζει αργά», δήλωσε ο Ken Buesseler του Ωκεανογραφικού Ιδρύματος Woods Hole.
«Μόνο ο χρόνος θα αφαιρέσει σιγά σιγά το καίσιο από την άμμο καθώς φυσικά αποσυντίθεται και απομακρύνεται από το θαλασσινό νερό», δήλωσε ο Sanial.
Το καίσιο έχει μακρό χρόνο ημιζωής και θα παραμείνει στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα, σημειώνουν οι ερευνητές.
Στις περιοχές αυτές, βρήκαν δύο τύπους ραδιενεργού καισίου - καίσιο-137, οι οποίοι μπορεί να προήλθαν είτε από το περιστατικό της Φουκουσίμα είτε από δοκιμές πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 και του 60 και το καίσιο 134, το οποίο λένε ότι μπορεί να προέλθει μόνο από τη Φουκουσίμα.
«Υπάρχουν 440 επιχειρησιακοί πυρηνικοί αντιδραστήρες στον κόσμο, με περίπου το ήμισυ  κατά μήκος της ακτογραμμής», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Αυτό πρέπει να εξεταστεί στην παρακολούθηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων και σε σενάρια που αφορούν μελλοντικά ατυχήματα.Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.

Πράκτορας της MI5 Εγώ σκότωσα την Νταιάνα

ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ 5ΧΡΟΝΗ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΠΙΑ.