ΙΡΑΝ.ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Χαμενεΐ.


Αποτέλεσμα εικόνας για χαμενεΐ φωτοΟι ηγέτες του Ιράν αντιμετωπίζουν διαμαρτυρίες σε μεγάλες πόλεις για τρίτη ημέρα , με πλήθη που εκφράζουν τον θυμό τους στον ανώτατο ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και ορισμένοι απαιτούν να παραιτηθεί.


Οι διαδηλωτές κατέβηκαν για πρώτη φορά στους δρόμους του Mashhad, ένα από τα πιο ιερά μέρη στο σιιτικό Ισλάμ, την Πέμπτη. Μέχρι το Σάββατο, είχαν συλληφθεί δεκάδες άνθρωποι και η αστυνομία είχε ρίξει δακρυγόνα για να διαλύσει τα πλήθη.


Το βράδυ του Σαββάτου, οι διαμαρτυρίες έγιναν βίαιες, με τουλάχιστον δυο διαδηλωτές που πυροβολήθηκαν στη δυτική πόλη Dorud, σύμφωνα με μια σειρά βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα μέσα ενημέρωσης.


Οι διαμαρτυρίες, οι οποίες ξέσπασαν λόγω των φθινουσών οικονομικών συνθηκών, της διαφθοράς και της έλλειψης προσωπικών ελευθεριών, παρουσίασαν μια σοβαρή πρόκληση στην κυβέρνηση του προέδρου Χασάν Ρουχάνι, ο οποίος κέρδισε την επανεκλογή του με τις υποσχέσεις αναζωογόνησης της οικονομίας.

Συνεχίστε να διαβάζετε την κύρια ιστορί


Οι φιλοκυβερνητικές συγκεντρώσεις, που σχεδιάστηκαν για να διεξαχθούν σε 1.200 πόλεις την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, επισκιάστηκαν έντονα από τους Ιρανούς που βρέθηκαν στην Τεχεράνη και φώναζαν: «Θάνατος στον δικτάτορα» και «Οι κληρικοί θα πρέπει να χαθούν»,όπως δήλωσαν μάρτυρες.


Άλλοι φώναζαν: "Ντροπή σου, Seyyed Ali Khamenei," . «Άσε την χώρα να πάει μπροστά». Ορισμένοι διαδηλωτές έκαψαν ένα πανό με μια εικόνα του προσώπου του.


Το βίντεο που μοιράστηκε στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο έδειξε ότι οι Ιρανοί απευθύνονταν στον κ. Χαμενεΐ ζητώντας του να παραιτηθεί και επίσης φώναζαν: «Δημοψήφισμα, δημοψήφισμα, αυτό είναι το σύνθημα του λαού». (Μετά την επανάσταση του 1979, η Ισλαμική Δημοκρατία ιδρύθηκε με δημοψήφισμα.)


Οι ανοιχτές πολιτικές διαδηλώσεις είναι σπάνιες στο Ιράν, όπου οι υπηρεσίες ασφαλείας είναι πανταχού παρούσες και οι αξιωματούχοι κάλεσαν τα πλήθη να τις σταματήσουν.


Το υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τους Ιρανούς το Σάββατο "να μην συμμετάσχουν σε αυτές τις παράνομες συγκεντρώσεις καθώς θα δημιουργήσουν προβλήματα για τους ίδιους και για άλλους πολίτες" .


Οι επαναστατικοί φρουροί, οι οποίοι, μαζί με την πολιτοφυλακή Μπασίχ, προπορευόταν σε καταστολή εναντίον διαδηλωτών το 2009, δήλωσαν το Σάββατο ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την επανάληψη αυτής της αναταραχής και ότι το Ιράν «δεν θα επιτρέψει τη βλάβη στη χώρα . "


Αργότερα το βράδυ, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα για να διαλύσει τα πλήθη διαμαρτυρόμενων στην κεντρική πλατεία Vali-e Asr της Τεχεράνης, δήλωσε ένας μάρτυρας.


Περίπου 4.000 άτομα, εν τω μεταξύ, πήραν μέρος στο ετήσιο pro-government ράλι στην πρωτεύουσα, ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ. Οι κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έδειξαν πανό που υποστήριζαν τον κ. Khamenei στο Mashhad, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν.


Συνήθως, οι κυβερνητικές διαδηλώσεις διοργανώνονται από το κράτος. Οι διαμαρτυρίες όμως ξεκίνησαν από την άνοδο της τιμής των τροφίμων.


"Οι νέοι άνθρωποι είναι θυμωμένοι και απογοητευμένοι, χωρίς ελπίδα για το μέλλον", δήλωσε ο Nader Karimi Juni, ρεφορμιστής δημοσιογράφος. "Αν ενταχθούν σε αυτές τις μικρές ομάδες αποφασισμένων μαθητών, θα μπορούσε να υπάρξει ένα πραγματικό πρόβλημα."


Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ υποστήριξε τους διαδηλωτές, λέγοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί το δικαίωμα του λαού να εκφραστεί. «Ο κόσμος παρακολουθεί!» Είπε ο κ. Trump.


Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών,ο Μπαχράμ Κασσέμι,καταδίκασε την δήλωση του προέδρου ,ενώ χαρακτήρισε την υποστήριξη στους διαδηλωτές «ανόητη» και «ευκαιριακη».


Σε μια σπάνια κίνηση, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες των διαμαρτυριών το Σάββατο, αναγνωρίζοντας ότι κάποιοι αναφέρουν το όνομα του σάχη του Ιράν, ο οποίος έφυγε στην εξορία πριν από την Ισλαμική επανάστασή το 1979.

Καθώς ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ζήτησαν περισσότερες αντιδημοκρατικές συγκεντρώσεις στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις αργότερα το Σάββατο, ξέσπασαν διαδηλώσεις σε πόλεις όπως η Karaj και η Zanjan, όπου ένα πλήθος κατέστρεψε μια πινακίδα με ένα πορτρέτο του κ. Khamenei.


Το βράδυ του Σαββάτου, η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων έκλεισε τον λογαριασμό του ιρανικού καναλιού Amad News, αφού κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραπονέθηκαν απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ότι το κανάλι ενθάρρυνε τη βία.

Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων χρησιμοποιείται ευρέως στη χώρα και ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι οι διαδηλωτές οργανώθηκαν εν μέρει στην πλατφόρμα .


Το απόγευμα του Σαββάτου, περίπου 30 μαθητές που στέκονταν πίσω από τους φράχτες του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, φώναζαν στους περαστικούς, ζητώντας τους να συμμετάσχουν στη διαδήλωση, δήλωσαν οι μάρτυρες. Οι μαθητές φωνάζουν ένα σύνθημα κατά των ρεφορμιστών και των σκληροπυρηνικών:


"Αυτό είναι το τέλος της περιπέτειας τους", δηλαδή της Ισλαμικής Δημοκρατίας.


Ο σκληροπυρηνικός οργανισμός ειδήσεων Fars απάντησε ότι "οι οπορτουνιστές προσπαθούν να προκαλέσουν αναταραχές μπροστά στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης".


Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν μερικούς ανθρώπους από ένα πλήθος εκατοντάδων που είχαν συγκεντρωθεί σε πεζοδρόμια στην πρωτεύουσα. Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες.


Οι διαδηλώσεις ήταν οι πρώτες μεγάλες διαδηλώσεις από τις διαδηλώσεις του 2009 και φάνηκαν να κατευθύνονται από ρεφορμιστές πολιτικούς που αμφισβήτησαν την επανεκλογή του κ. Ahmadinejad.

Η επανεκλογή του κ. Rouhani ενθάρρυνε τους Ιρανούς να επιδιώξουν μεταρρυθμίσεις. Αλλά οι δεσμεύσεις του για τη βελτίωση της οικονομίας παρεμποδίστηκαν από τη σωρευτική επίδραση των κυρώσεων και της κακοδιοίκησης των κυβερνήσεων εδώ και δεκαετίες.


Στην φιλοκυβερνητική διαδήλωση του Σαββάτου, ένας διαδηλωτής,ο Αλή Αχμάντι, 27 ετών, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα οικονομικά προβλήματα του Ιράν, σύμφωνα με το Associated Press.


«Πάντα λένε ότι υποστηρίζουμε τον ιρανό λαό, αλλά ποιος θα πρέπει να πληρώσει το κόστος;» είπε.


Όταν οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν την Πέμπτη στο Mashhad, μια πόλη δύο εκατομμυρίων στα βορειοανατολικά, ορισμένοι διαδηλωτές φώναζαν.Θάνατος στον Ρουχάνι.


Ο αντιπρόεδρος Eshaq Jahangiri, ένας ρεφορμιστής σύμμαχος του προέδρου, δήλωσε ."Εκείνοι που βρίσκονται πίσω από τέτοιες εκδηλώσεις θα κάψουν τα δικά τους δάχτυλα", ανέφεραν τα κρατικά ΜΜΕ.

Ο αναπληρωτής γενικός κυβερνήτης της Τεχεράνης για την ασφάλεια και την επιβολή του νόμου Mohsen Hamedani απέρριψε τις εκθέσεις ότι οι αξιωματούχοι σχεδίαζαν να επιβάλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Τεχεράνη, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.

Πράκτορας της MI5 Εγώ σκότωσα την Νταιάνα

ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ 5ΧΡΟΝΗ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΠΙΑ.